Novosti

Novosti
18. svibanj 2020.

Treći međunarodni virtualni hackathon DOBA Fakulteta

Na DOBA Fakultetu, gdje online obrazovanje provodimo već 21 godinu, su se tijekom epidemije svi projekti i cjelokupni studijski proces odvijali neometano. Tako se održao i treći međunarodni virtualni hackathon, koji je studentima omogućio rad u međunarodnim interdisciplinarnim virtualnim timovima.

U međunarodni virtualni projekt kojeg smo organizirali skupa s UC Leuven – Limburg (Belgija), ITversity Belgium Campus (Južna Afrika), Fontys University of Applied Sciences (Nizozemska) i BA School of Business and Finance (Latvija), bio je uključen 61 student, od toga 12 motiviranih studenata DOBA Fakulteta, iz dodiplomskih i magistarskih programa. Tri od tih studenata sudjelovala su i u pobjedničkim timovima.

Ovovrsni virtualni međunarodni projekti su ključan element internacionalizacije u zemlji te studentima omogućuju rad u međunarodnim i interdisciplinarnim timovima, stjecanje novih znanja, dostup do stranih učitelja, razvoj interkulturalnih i digitalnih kompetencija, prilike za poboljšanje znanja engleskog jezika i nova poznanstva, te naravno i značajnu referenciju.

24 sata, bez prestanka

Ove smo godine na suradnju pozvali i dvije tvrtke koje su studentima zadale izazove i sudjelovale u ocjenjivanju. Te su tvrtke bile Komunala Brežice (iz Slovenije) i Eko Baltika (iz Latvije). Iz obje su tvrtke sudjelovali i diplomanti poslovnih škola iz Slovenije i Latvije. Predstavnici tvrtki su predstavili dva veoma različita izazova za rješavanje problematike otpada (s naglaskom na plastici) i podizanja svijesti o istoj.

Međunarodni timovi su uspjeli cjelokupan proces - od ideje do prijedloga rješenja s prvim prototipovima - provesti u dvadeset i četiri sata. Provedljivost rješenja provjerena je konceptom, poslovnim modelom, ocjenom marketinškog potencijala, pripremom marketinške kampanje te ocjenom rizika i mogućih investicija.

Žiri, koji su predstavljali predstavnici tvrtki, aktivisti za zaštitu okoliša, učitelji i drugi stručnjaci su na kraju ta 24 sata proglasili dvije pobjedničke ekipe: Waste Pro i The Waste Busters. Prvi su ponudili rješenje s recikliranim opekama za javnu i privatnu upotrebu za izazov Eko Baltika, a drugi inovativno rješenje povezivanja obrazovne igre i stvarnog utjecaja na zaštitu okoliša za izazov Komunale Brežice.

Waste Pro su kazali: »We will create a brand new product on the market which will be a result of customer's impact to reduce their own plastic and our creative way how to recycle that plastic. Plastic retainer blocks will be in a specific shape where shield will be from durable plastic and inside of the block will be filled with unsorted mixed plastic. That unsorted plastic we will be collecting from customers. According to our slogan of the company “ Put the waste in the right place”, our work is depending on putting the unsorted waste from customers in the place of our retainer block (inside of our shell).«

A The Waste Busters: »We want to educate children to care about the nature. We want to achive that through the computer game. With those games we also want to aware children about the meaning of environment and about separating trash. In this game we will connect virtual life and real life and promote clean environment. So we need to ask ourselfs, how to provide things for make this project work.«

Ekskluzivno, prve digitalne potvrde na blockchain tehnologiji

Referencija će tako svim sudjelujućim studentima prvi put biti dodijeljena u obliku digitalne potvrde,  izdane od strane sve tri sudjelujuće institucije u sustavu Credentify, na što smo posebno ponosni. Sve su sudjelujuće institucije sklone napretku u obrazovanju te su stoga prepoznale potencijal u razvoju novog sustava za zapis mikro-jedinica (micro credentials) u digitalnom obliku s unikatnim zapisom u blockchain tehnologiji. Izdane digitalne potvrde su tako upisane algoritmima i pohranjene na blockchain sa svim podacima koje su institucije osigurale za opis stečenog znanja hackathonom. A studenti mogu svoju digitalnu referenciju podijeliti na društvenim mrežama, gdje ponuditelji zaposlenja ili obrazovne institucije mogu provjeriti stvarnost i istovjetnost potvrde.

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac