Novosti

Novosti
07. srpanj 2020.

Sudjelovali smo na konferencijama EDEN i IACCM

Vesna Kolenc Potočnik, menadžerica programa na DOBA Fakultetu i Svitlana Buko, visokoškolska učiteljica na DOBA Fakultetu, sudjelovale su na konferencijama EDEN i IACCM, gdje su dijelile naša iskustva u području isprobavanja novih tehnologija i pristupa u online obrazovanju te iskustva u razvoju kompetencija za rad u globalnim virtualnim timovima.

Na godišnjoj smo konferenciji EDEN (European Distance and E-learning Network) upoznavali trendove u području umjetne inteligencije, nastavne analitike i mikrokvalifikacija u visokom obrazovanju, koji svi vode ka većoj fleksibilnosti i individualizaciji studija. Ujedno smo upoznali dobre prakse visokoškolskih institucija koje već isprobavaju najnovije tehnologije i dijele iskustva. Te uključuju i snalažljivost u vrijeme COVID-19.

Posebno smo ponosni da je i DOBA Fakultet jedna od institucija koja na međunarodnim konferencijama dijeli svoja iskustva u području isprobavanja novih tehnologija i pristupa u online obrazovanju .

Zajedno s domaćim i stranim partnerima (projekt Hackathon) smo isprobali novi sustav Credentify za izdavanje digitalnih potvrda, koji je osnovan na »blockchain« tehnologiji koji u okviru europskog projekta MicroHE razvijaju Institut Josef Stefan i slovenska poduzeća. Projekt i sustav bili su odlično predstavljeni i na konferenciji EDEN. DOBA Fakultet se priprema i na upotrebu mikrokvalifikacija s brojnim internim razvojnim projektima, među kojima je i OER i mobilno učenje.

Na konferenciji IACCM (International Association of Cross-Cultural Competence and Management) smo pak predstavili iskustva DOBA Fakulteta u razvoju kompetencija za rad u globalnih virtualnim timovima. Zajedno s profesoricom doc. dr. Svitlanom Buko smo predstavili primjenu novih pedagoških pristupa u učenju interkulturalnog komuniciranja, u razumijevanja poslovnih kultura i u radu u međunarodnom virtualnom timu. Naglasak je bio na prezentaciji dobrih praksi pri osuvremenjivanju magistarskog predmeta s vizualizacijom (za prezentaciju kompetencija predmeta te za njihovu povezanost s kompetencijama programa, usmjeravanje za provedbu studijskih aktivnosti), na upotrebi društvenih medija (Linkedin, Instagram, Twitter) za uspoređivanje percepcije o državi u zemlji u usporedbi prema vani, na upotrebi različitih komunikacijskih alata (MS Teams, Viber, Whats'up, Skype) za dobru komunikaciju između studenata i s učiteljem, pa i na spretnosti upotrebe različitih komunikacijskih alata za dobivanje povratnih informacija u online studiju te na primjeni novih pristupa u učenju na osnovi studija primjera.

Raduje nas što trendovi u području visokog obrazovanja podržavaju naša dugogodišnja nastojanja za kvalitetu online obrazovanja. Već od samih početaka naša se priprema i provedba online studijskih programa temelji na kompetentnom modelu – učitelji si postavljaju nastavne ciljeve i ishode, iz kojih zatim pripremaju odgovarajuće studijske aktivnosti i načine provjeravanja u virtualnom okruženju. Takva praksa u visokoškolskom prostoru još nije česta (učitelji pri provedbi obično proizlaze od posredovanja sadržaja), ali pak jedina omogućuje prijelaz na mikrokvalifikacije te time i na individualiziraniji studij koji je prilagođen studentu.

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac