Novosti

Novosti
14. veljača 2018.

Nova virtualna mobilnost s Makedonskim studentima

DOBA Fakultet je i u ovoj studijskoj godini aktivan u organizaciji i provedbi virtualne mobilnosti sa studentima iz stranih institucija.

Virtualna mobilnost spada u područje internacionalizacije doma, koja omogućava međunarodno iskustvo i studentima koji studiraju u domaćem okruženju. Ovogodišnju virtualnu mobilnost smo proveli na predmetu Krizno komuniciranje i upravljanje, u koji su bili uključeni studenti DOBA Fakulteta srpskog govornog područja i master studenti Instituta za komunikacijske studije iz Skopja (Makedonija).

Zasigurno je bio velik izazov već i samo združenje studenata iz dva jezična područja, koji žive čak u dvanaest zemalja s različitim vremenskim zonama, od Sjedinjenih američkih država, Rusije, Kine, Singapura, Ujedinjenih arapskih emirata, Australije, Norveške, Švicarske, do Srbije, Slovenije i Makedonije, a pri tomu još makedonski studenti studiraju na tradicionalan način. Stoga smo upravo za makedonske studente s predmetom počeli tri tjedna prije te ih tako uveli u online studij.  Međusobnom upoznavanju studenata smo već na prvom zajedničkom webinaru postavili dodatan izazov: kao sudionici su se u okviru ad hoc uspostavljenih virtualnih miješanih timova nenajavljeno uhvatili u koštac s prilično realnom, iako izmišljenom kriznom okolnošću, koju su rješavali za kratko vrijeme; te su je i uspješno riješili.

Nositelj predmeta Pedja Ašanin Gole koji je već nekoliko puta provodio projekte virtualne mobilnosti na svojim predmetima, ovogodišnje je iskustvo opisao ovim riječima: »Ovaj smo put posebnu pozornost u strateškom te prije svega kriznom komuniciranju namijenili proučavanju upravljanja temama i kriznog komuniciranja u zrakoplovnoj industriji. Studenti su u preostalim tjednima predmeta nastavili s radom u miješanim srpsko-makedonskim timovima, te prvo sa stajališta situacijske teorije kriznog komuniciranja proučili, analizirali i uspoređivali brojne primjere stvarnih kriznih okolnosti u zrakoplovnoj industriji, te zatim stečena znanja aplicirali na izradi kriznih komunikacijskih planova za zagrebačku međunarodnu zračnu luku. Zajedno s gostujućom predavačicom i radom mentoricom, Lidiom Capković Martinek, savjetodavkom direktora Međunarodne zračne luke Zagreb za odnose s javnošću, za svaki smo tim pripremili drugačiji scenarij kriznih okolnosti, a na zadnjem webinaru na predmetu su studenti izrađene krizne komunikacijske planove i predstavili.«

Učitelji DOBA Fakulteta planiraju još više podobnih virtualnih projekata na svojim predmetima u ovoj studijskoj godini. Sljedeći projekt će se provoditi već u ožujku s nizozemskim sveučilištem NHL Stenden.

 

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac