Novosti

Novosti
23. travanj 2020.

MJERA #4 Prakticirajmo pomnost i meditacijo

Profesori DOBA Fakulteta dr. Marko Divjak i dr. Živa Veingerl Čič predstavljaju 5 mjera pomoću kojih u ovim vremenima možemo potražiti unutarnje resurse za učinkovito suočavanje s neugodnim emocijama, s kojima ćete poboljšati svoje osjećanje.

MJERA #4 Prakticirajmo pomnost i meditacijo

Kada se usredotočimo na djelovanje našeg uma, namjerno smo pozorni na ono što se uistinu događa oko nas i unutar nas. Radi se samo o tome da aktivno promatramo i bez osuđivanja prihvaćamo svoje odazive, emocije i misli. Možemo npr. promatrati kada se pojavljuju negativne ili katastrofične misli. Tada ih samo pustimo naprijed te se u njih ne zaplićemo. Možemo promatrati kojih misli ima više: pozitivnih (npr. 'Zar to nije dar da mogu raditi od kuće!') ili negativnih (npr. 'Oh ne, burzovni indeksi su opet pali!'). Slično je i s emocijama koje doživljavamo. Naučiti »biti prisutni ovdje i sada« od ključnog je značenja za naše mentalno zdravlje. Kada vadimo da se vraćamo u sadašnji trenutak, produbljujemo svoju sposobnost prevladavanja i ovladavanja svim vrstama kriza, bilo globalnim bilo osobnim. Pri prakticiranju meditacije i pomnosti veoma pomaže usredotočenost na disanje. Ono odvlači pozornost od distraktora te nam pomaže da ostanemo fokusirani na sadašnji trenutak. A usmjereno duboko disanje i samo po sebi ima pozitivne učinke. Prema nekim podacima, jednakomjernim dubokim disanjem (uzdisaj kroz nos do broja tri i izdisaj kroz usta do broja šest) trebalo bi biti moguće iz krvotoka izlučiti štetan stresni hormon kortizol već u samo jednoj minuti. Na Internetu postoji mnogo vođenih tehnika meditacije i prakticiranja pomnosti. Savjetujemo vam da i vi pokušate.

U tim zahtjevnim okolnostima treba nam ta pozitivna protuteža. Imamo moć i unutarnje resurse da smanjimo onu negativnu i ojačamo onu pozitivnu emocionalnu zarazu, kako bismo mogli lakše prebroditi tu neobičnu situaciju. Moramo ih samo aktivirati. Sretno!

Svakog će dana na internetskoj stranici biti predstavljena jedna mjera.
__________________________________

Doc. dr. Živa Veingerl Čič stručnjakinja je iz područja upravljanja ljudskim resursima. Na DOBA Fakultetu je nositeljica sljedećih predmeta: Organizacijska dinamika za izvrsnost poduzeća i kreativno upravljanje promjenama, Kreativno upravljanje ljudskim resursima za konkurentne prednosti, Razvoj zaposlenika, Suvremeni koncepti kadrovskog menedžmenta i Upravljanje konfliktima, medijacija i coaching.

Doc. dr. Marko Divjak je na online studiju nositelj predmeta u magistarskim programima iz područja metodologije, psihologije i komunikacije: Istraživanja tržišta, Metode istraživanja, Strategije i tehnike prodaje, Modeli i alati uspješnog komuniciranja u poduzeću, Pozitivna psihologija za suvremeno poslovanje ...

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac