Novosti

Novosti
21. travanj 2020.

MJERA #2 Usredotočimo se na stvari koje možemo nadzirati

Profesori DOBA Fakulteta dr. Marko Divjak i dr. Živa Veingerl Čič predstavljaju 5 mjera pomoću kojih u ovim vremenima možemo potražiti unutarnje resurse za učinkovito suočavanje s neugodnim emocijama, s kojima ćete poboljšati svoje osjećanje.

MJERA #2 Usredotočimo se na stvari koje možemo nadzirati

Odvijanje trenutačne pandemije i njezinih posljedica ne možemo nadzirati, što u nama može pokrenuti ogorčenje i osjećaj nemoći. To je posebice izraženo kod osoba s izrazito jakim unutarnjim lokusom kontrole, koji se izražava kao vrlo jaka potreba za vlastitim nadzorom nad odvijanjem događaja. Pojedinci s jakim unutarnjim lokusom kontrole vjeruju da događaji u životu proizlaze prije svega iz njihovih vlastitih postupaka. Bez obzira na to što učinili, u danoj situaciji potpunu garanciju da nećemo oboljeti nemamo, a to može biti veoma frustrirajuće. Koristan savjet za hvatanje u koštac s okolnostima na koje ne možemo utjecati, je da se usmjerimo na aktivnosti koje možemo nadzirati. Npr. možemo se pobrinuti da dosljedno uvažavamo sve propisane preventivne mjere (dosljedno pranje i dezinficiranje ruku,  poštivanje socijalne distance, nošenje maske u zatvorenim prostorijama itd.). To je ponašanje koje možemo nadzirati. A već i sama svijest o tome da smo učinili sve što je bilo u našoj moći, kako bismo na taj način spriječili zarazu ili prijenos zaraze na druge ljude, djeluje smirujuće. 

U tim zahtjevnim okolnostima treba nam ta pozitivna protuteža. Imamo moć i unutarnje resurse da smanjimo onu negativnu i ojačamo onu pozitivnu emocionalnu zarazu, kako bismo mogli lakše prebroditi tu neobičnu situaciju. Moramo ih samo aktivirati. Sretno!

Svakog će dana na internetskoj stranici biti predstavljena jedna mjera.
__________________________________

Doc. dr. Živa Veingerl Čič stručnjakinja je iz područja upravljanja ljudskim resursima. Na DOBA Fakultetu je nositeljica sljedećih predmeta: Organizacijska dinamika za izvrsnost poduzeća i kreativno upravljanje promjenama, Kreativno upravljanje ljudskim resursima za konkurentne prednosti, Razvoj zaposlenika, Suvremeni koncepti kadrovskog menedžmenta i Upravljanje konfliktima, medijacija i coaching.

Doc. dr. Marko Divjak je na online studiju nositelj predmeta u magistarskim programima iz područja metodologije, psihologije i komunikacije: Istraživanja tržišta, Metode istraživanja, Strategije i tehnike prodaje, Modeli i alati uspješnog komuniciranja u poduzeću, Pozitivna psihologija za suvremeno poslovanje ...

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac
Deli