Novosti

Novosti
25. ožujak 2019.

Jedinstveni projekt za razvoj interkulturalnih kompetencija studenata

Za djelovanje u globalnom svijetu od ključnog su značenja dobro razvijene interkulturalne kompetencije.

Na DOBA Fakulteti smo uspješno zaključili međunarodni virtualni projekt Virtual Communication Across Cultures @home, koji je nastao u suradnji s NHL Stenden University.

Tematika projekta je obuhvaćala interkulturalno komuniciranje te se usredotočivala na važnost interkulturalnih kompetencija za zapošljavanje i uspjeh na radnom mjestu, skriveno značenje riječi, direktnu i indirektnu komunikaciju, kulturnu konotaciju, komunikacijske stilove, konstruktivno rješavanje interkulturalnih konflikata …

Svrha projekta Virtual Communication Across Cultures @home bila je studentima omogućiti internacionalizaciju kod kuće, odnosno u zemlji i razvoj interkulturalnih kompetencija, a cilj sveučilišta NHL Stenden University bio je i omogućiti prvo virtualno iskustvo za studente.  

Sudjelovalo je 27 studenata koji su bili iz Nizozemske, Njemačke, Alžira, Zimbabvea, Pakistana, Meksika, Italije, Bugarske, Bonairea (Karibi), Hrvatske i Slovenije.

Također, sudjelovale su i učiteljice iz Nizozemske (Marijke Boven), iz Engleske (Nikki Webster), iz Rusije (Svitlana Buko) i iz Slovenije (Nataša Ritonija). Prve dvije iz sveučilišta NHL Stenden University te druge dvije iz DOBA Fakulteta. Koordinaciju cjelokupnog projekta vodile su mag. Vesna Kolenc Potočnik i Nina Turčin, a online mentorstvo studenata je preuzela Mina Mazouzi, sve suradnice DOBA Fakulteta.

Započeli smo uvodnim pripremama i susretom za upoznavanje, slijedila su četiri webinara izvrsnih predavačica iz područja interkulturalnog komuniciranja i jedinstvene studije primjera. Zaključili smo virtualnim susretom s timskim prezentacijama i panelom sve četiri predavačice.

Dojam studentice:

»Uspešno smo zaključili mednarodni virtualni projekt z nizozemsko univerzo. Udeleženka, naša študentka Suzana M. Jerman je prve vtise strnila tako: »Najlepša hvala za resnično prijetno izkušnjo virtualnega okolja, ki smo ga bili deležni zadnjih 14 dni. Prvič sem se udeležila takšnega projekta in prav zares uživala do zadnjega. Vsi predavatelji so bili super, profesionalni a hkrati prijetni, domači. Hvala.«
Suzana M. Jerman 

Razvojno smo tako uveli novost suradnje nekoliko učitelja iz različitih zemalja u jednom programu, te uvođenje međunarodnih timova studenata, gdje su kroz različite zadatke i prezentacije uistinu isprobali međunarodnu suradnju/komuniciranje, te i rad u virtualnim timovima – to je za studente iz partnerskog sveučilišta bilo još posebno novo. Lijepo je bilo vidjeti kako naši studenti dijele iskustva s radom u virtualnom okruženju, dok njihovi studenti dijele iskustva s radom s drugim kulturama (pošto se radi o međunarodnom razredu).

Prednosti ovovrsnih virtualnih projekata za studente:

  • međunarodni timovi
  • nova znanja
  • nova poznanstva
  • strani učitelji, stručnjaci iz područja
  • razvoj interkulturalnih kompetencija
  • razvoj digitalnih kompetencija
  • prilika za poboljšanje znanja engleskog jezika
  • međunarodni certifikat i referencija koju ne posjeduje svatko.

Irena Amič Ravnik, direktorica studijskih programa DOBA Fakulteta o projektu: »S ponosom moramo biti svjesni da nas ovorsan rad i aktivnosti uvrštavaju u veoma uzak segment visokoškolskih ustanova, koje su sposobne za takve pristupe ka internacionalizaciji u zemlji, te znamo da to na dnevnom redu svih visokoškolskih politika i ustanova zauzima najviša mjesta. Time ne samo da osiguravamo visoke standarde kvalitete, da obogaćujemo interkulturalne sposobnosti naših studenata, već jačamo i konkurentnu prednost fakulteta.«

U ovom trenutku se odvija i virtualni projekt s Belgijskim sveučilištem UC Leuven-Limburg na temu digitalnog marketinga, a u svibnju nas očekuje Internationa Innovation Hackathon s partnerima iz Nizozemske, Belgije i Južne Afrike.

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac