Novosti

Novosti
24. svibanj 2024.

Izvanredno postignuće visokoškolske nastavnice DOBA Fakulteta

Izv. prof. dr. Daša Grajfoner vodeća je autorica objavljenog članka Perceptions of risk and coping strategies during the COVID-19 pandemic among women and older adults. Časopis je u prvom kvartilu Q1, A1, Scopus, a čimbenik utjecaja ove je godine 3,75, dok je desetogodišnji 4,2.

Sažetak članka

Pandemija COVID-19 snažno je utjecala na zdravlje, ekonomiju i društvo diljem svijeta. U većini zemalja uvedene su mjere koje su mnogima prouzročile financijske i emocionalne poteškoće. Studija je istraživala kako je pandemija utjecala na psihičko zdravlje i na dobrobit te percepciju rizika i strategije hvatanja u koštac s istom kod dviju ranjivih skupina u Maleziji: žena i starijih odraslih osoba s niskim prihodima. Sudionici su tijekom razdoblja mjera za kontrolu kretanja odgovarali na pitanja povezana s poteškoćama s kojima su se suočavali.

Tako žene, kako stariji odrasli izvijestili su o sličnim problemima. Žene su istaknule sedam ključnih tema, među kojima psihičke izazove, obiteljsko nasilje, financijski stres i nedostatne strategije suočavanja. Stariji odrasli istaknuli su šest ključnih tema, među kojima nepovoljna emocionalna iskustva, gubitak socijalnih kontakata i potrebu za psihičkom podrškom. Ovi su zaključci važni jer pomažu razumjeti poteškoće s kojima se suočavaju ove skupine ljudi, te pružaju smjernice za psihološku podršku i mjere koje bi mogle pomoći u poboljšanju dobrobiti tijekom oporavka nakon pandemije.

>> Pristup članku

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac
Deli