Novosti

Virtualni projekt
16. svibanj 2019.

Drugi međunarodni Hackathon DOBA Fakulteta

Međunarodni virtualni projekt Hack The Waste studentima je omogućio rad u međunarodnim interdisciplinarnih timovima.

Za skupinom studenata i studentica DOBA Fakulteta iz Slovenije, Hrvatske i Srbije uzbudljiv je početak svibnja. Sudjelovali su na međunarodnom virtualnom projektu International Innovation Hackathon: Hack The Waste, kojega smo organizirali skupa s UC Leuven – Limburg (Belgija), ITversity Belgium Campus (Južna Afrika), Fontys University of Applied Sciences (Nizozemska), BA School of Business and Finance (Latvija).

24 sati, bez prestanka.

Međunarodni timovi Garbage Collectors, The PLANet, Ocean's 6, New Order, Eco Ninjas, iRat, Lucky 7, Trash Pandas uspjeli su cjelokupan proces - od ideje, preko poslovnog plana, marketinške kampanje i zatim do prototipa, provesti u dvadeset i četiri sata.  Njihova su rješenja bila iznimna, između ostaloga video igre koje obrazuju o važnosti recikliranja, aplikacija koje omogućavaju upravljanje viškovima hrane, rješenja koja potrošače potiču na kupovinu proizvoda, pakiranih u ekološki prihvatljivom pakiranju …

Žiri koji su predstavljali učitelji i stručnjaci iz poduzeća Ausy, Randstad Company, koje je događaj i podržalo, za pobjedničko je rješenje proglasilo rješenje GreenMoney tima iRat.

Njihovo rješenje je algoritam, namijenjen integraciji u motivacijske programe postojećih partnerskih trgovina (npr. kartice vjernosti) putem kojih su kupci nagrađeni za kupovinu ekološki prihvatljivih proizvoda. Ovaj će proizvod kupcima koji kupuju „zelene proizvode“ omogućiti mogućnost dobivanja dodatnih bodova. Nagrade će pak ovisiti o prosječnoj mjesečnoj prodaji pojedinog proizvoda te toga koliko je pojedini proizvod „zelen“.


iRat kažu: „Naša je vizija promijeniti ponašanje potrošača, podizati svijest o vrstama ambalaže koja se koristi za proizvode i njihovim učincima na okoliš, naša rješenja su uvesti u trgovine te, na kraju krajeva, i povećati učinkovitost trgovina. Naša strategija je posredno povezati i utjecati na potrošače putem trgovačkih lanaca. Idealan bi bio ulazak u jedan od većih trgovačkih lanaca, kojemu bismo savjetovali kako GreenMoney poduzeća iRat mogu poboljšati njihovu konkurentsku prednost. GreenMoney je jedinstven model, naime njegov je cilj iskorijeniti plastiku koju nije moguće reciklirati, od gore prema dolje, umjesto da bi ljudima samo govorili neka ne kupuju. Ukoliko budemo utjecali na kupovne navike, u konačnici ćemo utjecati i na tržište. Kupci će dobiti bodove za kupovinu zelenih proizvoda u odabranim trgovinama.“


U međunarodni virtualni projekt je bilo uključeno 58 studenata, od toga 16 motiviranih studenata DOBA Fakulteta dodiplomskih i magistarskih programa. Svoj rad su iznimno obavili te su se dobro uhvatili u koštac sa svim izazovima na koje su na svom putu naišli.

Ovovrsni virtualni međunarodni projekti ključan su element internacionalizacije kod kuće te studentima omogućavaju rad u međunarodnim i interdisciplinarnim timovima, stjecanje novih znanja, pristup stranim učiteljima, razvoj interkulturalnih i digitalnih kompetencija, priliku za poboljšanje znanja engleskog jezika, nova poznanstva, te naravno, i značajnu referenciju (međunarodni certifikat).

            

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac