Novosti

Novosti
30. ožujak 2022.

12 fakulteta, 24 sata - peti međunarodni virtualni Hackathon - Hack the waste 2022.

Studenti DOBA Fakulteta su sudjelovali na međunarodnom projektu Hack The Waste 2022., koji im je omogućio rad u međunarodnim interdisciplinarnim virtualnim timovima.

Iza skupine od deset studenata i studentica DOBA Fakulteta iz Slovenije, Hrvatske i Srbije je uzbudljiv vikend (25.-26. ožujka), naime sudjelovali su na međunarodnom virtualnom projektu International Innovation Hackathon: Hack The Waste, koji smo organizirali skupa s UC Leuven – Limburg (Belgija), ITversity Belgium Campus (Južna Afrika), Fontys University of Applied Sciences (Nizozemska) i BA School of Business and Finance (Latvija).

A sudjelovali su i studenti iz drugih sveučilišta – iz Danske, Norveške, Brazila … 

Dva izazova, 24 sata, bez prestanka

Studenti su mogli birati između dva izazova: »The challenge of Riga« i »The challenge of APPEAL«. U prvom izazovu studenti su morali pronaći rješenje za glomazni otpad, koji stanovnici Rige odlažu izravno na dvorišta u naseljima sa zgradama jer nemaju uređeni odgovarajući odvoz ili pak isti previše košta. U drugom izazovu studenti su morali razviti spin-off prototipe iz istraživačkog centra – novost na tržištu kože, i to kože proizvedene od otpada jabuka (veganska koža). Timovi su razvijali cjelokupnu poslovnu ideju te marketinšku strategiju kako dosegnuti kupce za proizvode od kože proizvedene na takav način.

Međunarodni timovi su cjelokupan proces, od ideje do prijedloga rješenja s prvim prototipovima, uspjeli provesti u dvadeset i četiri sata. A provedivost rješenja su provjeravali konceptom, poslovnim modelom, procjenom marketinškog potencijala, pripremom marketinške kampanje, procjenom rizika i mogućih investicija. Njihovi su rezultati bili iznimni, između ostalog aplikacije, internetske stranice, Instagram, Snapcodes, QR codes, koje podržavaju poslovnu ideju ili obrazuju o važnosti odgovornog postupanja s otpadom i održivim razvojem.

Žiri, koji se sastojao od predstavnika poduzeća, ekoloških aktivista, profesora i drugih stručnjaka, je na kraju ta 24 sata proglasio dvije pobjedničke ekipe: We Tried i The Reusable Hackers. Prvi su ponudili pametna rješenja za odvoz glomaznog otpada s pomoću aplikacije, koja povezuje stanovnike i prijevoznike, a drugi je tim razvio zanimljiv poslovni model, u kojem su objedinili tehnološka rješenja sa sviješću o održivom razvoju. Više o njihovim rješenjima možete provjeriti klikom na fotografije. 

Ovovrsni virtualni međunarodni projekti ključan su element internacionalizacije doma te studentima omogućuju rad u međunarodnim i interdisciplinarnim timovima, stjecanje novih znanja – prije svega prvo iskustvo pripreme novog pothvata, pristupa novim profesorima, razvoj interkulturalnih i digitalnih kompetencija, prilike za poboljšanje znanja engleskog jezika, nova poznanstva, te naravno, i značajnu referenciju.

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac