Novosti

Novosti
28. veljača 2023.

11 projekata DOBA Fakulteta – 11 novih prilika za zelenu i digitalnu tranziciju te veću kvalitetu života

europskoj godini znanja i vještina 2023., čija je središnja poruka nužnost kontinuiranog usavršavanja i osposobljavanja za ovladavanje promjenama na tržištu rada i aktivno sudjelovanje u društvu, želimo li inovacijama i većom konkurentnošću pridonijeti zelenoj i digitalnoj tranziciji, DOBA Fakultet u okviru svojih 11 projekata razvija nove prilike za osnaživanje pojedinaca, tvrtki i obrazovnih organizacija, da razvijaju svoje potencijale i stvore inkluzivno i pravedno društvo, te poboljšavaju kvalitetu života općenito.

Projekti DOBA Fakulteta izravno su povezani sa studijskim programima koje fakultet pruža, te pokrivaju područja poslovanja, menadžmenta, poduzetništva, marketinga, obrazovanja, psihologije i pametnih gradova.

Kompetencije zelenog rasta za suočavanje mladih s izazovima kružnog gospodarstva
Leaders of the Green Economy projekt je koji stvara sveučilišno okruženje, koje će poticati razvoj koncepata kružnog gospodarstva za studente poslovnih škola, da budu spremniji na zahtjeve radnih mjesta budućnosti, te ujedno poduzećima pruža podršku pri uvažavanju principa kružnog gospodarstva te time i tranzicije u zeleno gospodarstvo.

Digitalno opismenjavanje mladih i sigurna upotreba društvenih mreža u vrijeme brzih promjena
Projekt ASAP  bavi se digitalnim opismenjavanjem mladih i sigurnom upotrebom društvenih mreža na drugačiji, produbljeniji način, i to putem razvijanja metakognicije, koja predstavlja znanje o vlastitim kognitivnim sposobnostima i sposobnostima promjene vlastitog načina učenja, te osigurava strukturirani pristup za prilagodljivu, kritičku i sigurnu upotrebu društvenih mreža u kontekstu koji se brzo mijenja.

Poticanje inovativnog i poduzetničkog razmišljanja za razvoj pametnih i zelenih rješenja
U okviru projekta SMART DOBA Fakultet u suradnji s partnerima osniva inovacijske centre na 7 sveučilišta u Albaniji, Bosni i Hercegovini te Crnoj gori, koji će pružati osposobljavanja i usluge savjetovanja u različitim područjima pametne specijalizacije za poduzeća i ostale visokoškolske ustanove u regiji.

Održive financije i financijska pismenost žena
Pošto u EU još uvijek postoje velike razlike između spolova glede financijske pismenosti, projekt FINPOWER se usredotočuje na poboljšanje znanja žena u području financija u okviru akademija za održive financije, što će doprinositi njihovom većem samopouzdanju i povjerenju u njihove financijske sposobnosti, koje su važne za ekonomsku i financijsku stabilnost te razvoj društva općenito.

Pozitivne psihološke intervencije za jačanje mentalnog zdravlja i blagostanja srednjoškolaca
Pandemija COVID-19 pokazala je koliko je potrebna aktivna uloga učitelja i savjetodavnog osoblja za smanjenje rizika za nastanak poremećaja mentalnog zdravlja i jačanje mentalnog zdravlja za blagostanje srednjoškolaca, prije svega onih đaka koji dolaze iz socijalno manje stimulativnih okruženja. Projekt BE-WELL osnažuje stručni kadar u školama za pružanje ovovrsne podrške đacima.

Poduzetništvo sljedeće generacije kroz igrifikaciju
Primjeni metode igrifikacije, jednom od najvećih tehnoloških trendova zadnjeg desetljeća u obrazovanju, slijedi projekt Game4Change, koji igre i igrifikaciju primjenjuje kao osnovicu za osposobljavanje sljedeće generacije poduzetnika, u okviru kojega će studenti na inovativan način usvojiti generiranje poduzetničkih ideja, oblikovanje održivih poslovnih modela i vođenje utjecajem.

Virtualna stvarnost za bolju osposobljenost stručnog osoblja za internacionalizaciju u visokom školstvu
Međunarodni i interkulturalni kontekst visokoškolske ustanove, čije širenje i kvalitetu osigurava niz stručnih djelatnika, od ključnog je značenja tako za karijerni put studenata, kako za istraživačke i druge reference visokoškolskih profesora. Projekt VR4Skills s posebnim programom osposobljavanja na temelju tehnologije virtualne stvarnosti, omogućuje bolju osposobljenost za pružanje učinkovitih međunarodnih usluga, neovisno o pandemiji i drugim krizama globalnih dimenzija.

Veća otpornost i prilagodljivost socijalnih poduzeća
Projekt BASE  usredotočuje se na jačanje kapaciteta socijalne ekonomije i njezinog ljudskog kapitala u ključnim područjima, kao što su digitalna i zelena tranzicija, gdje poduzeća i organizacije socijalne ekonomije već dosežu značajnu dodanu vrijednost.

Ostvarenje strasti prema poduzetništvu kroz inovacijske resurse različitih poduzetničkih ekosustava
Studenti studijskih programa iz područja poslovanja i poduzetništva, te svi koji u sebi njeguju strast prema poduzetništvu, imat će mogućnost da u programu osposobljavanja projekta Ecosys4you rašire svoje znanje. Osposobljavanje će se temeljiti na različitim inovacijskim resursima iz poduzetničkih ekosustava jake, umjerene i skromne zemlje inovatorice, poput Njemačke, Slovenija i Bugarske, što će ojačati poduzetnički duh u korist svih ekosustava, stvarati nove poduzetnike i podržavati umrežavanje među različitim akterima i ekosustavima.

Poboljšanje profesionalne uspješnosti s digitalnim kompetencijama uvijek i za sve
Projekt DIG-AGE+ pojedincima pruža mogućnost da u svakoj fazi svojeg života razvijaju digitalne i poduzetničke kompetencije, te kompetencije potrebne za održivi razvoj. Ciljana skupina projekta su tako osposobljeni stručnjaci, kako oni manje iskusni, pa i oni koji traže profesionalnu promjenu i nove mogućnosti zaposlenja.

Standardi kombiniranog podučavanja
Obrazovne ustanove u području tercijarnog obrazovanja u Sloveniji dobit će priliku da kvalitetno nadograde provedbu studijskih programa u kombiniranom obliku, naime projekt Razvoj standarda kombiniranog podučavanja u Sloveniji donosi standardizaciju ovog popularnog inovativnog pristupa u obrazovanju.

 

 

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac