Novosti

Novosti
09. travanj 2018.

Po znanje u Pariz - Izvještaj o stručnoj praksi Erasmus

Dorotea Borković, studentica programa Marketing, društveni mediji i odnosi s javnošću, poručila nam je svoje dojmove nakon isteka Erasmus mobilnosti.

UNI Tours turistička agencija, samostalno je poduzeće u vlasništvu Bekira Omersoftića od 1998. godine sa sjedištem u Parizu, 8 rue Oberkampf 75011 Pariz, na atraktivnoj lokaciji u blizini Trga Republike.

Glavne djelatnosti agencije rezervacije su zrakoplovnih karata preko Sabre rezervacijskog sistema i organiziranje smještaja – receptiva, za sve destinacije svijeta. Agencija se ponajviše bavi rezervacijom karata: 80%, organiziranjem smještaja za fizičke osobe i za potrebe drugih organizacija: 20%. Uz to se bavi i organiziranjem putovanja, dok je ranije organizirala i ekskurzije.

U agenciji je dvoje zaposlenih: uz direktora, koji je diplomirani ekonomist, zaposlena je i jedna osoba sa završenom srednjom ekonomskom školom. Zanimljivo je kako su  zaposleni iz zemalja bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ, exYU), koji su nakon raspada Jugoslavije i posljedica uvjetovanih time, iz različitih dijelova exYU došli u Pariz i započeli posao.

U opisanoj agenciji provela je studentica dva mjeseca.  

'Tokom staža upoznala sam se s osnovnim granama djelatnosti, misijom, vizijom organizacije i njenim ulagačima. Sadržaj rada obuhvatio je učenje prodaje i rezervacije zrakoplovnih karata za fizičke osobe i druge agencije preko Sabre rezervacijskog sistema, te organizaciju smještaja tzv. receptivu i turističkih putovanja za sve destinacije svijeta.  Za mene je sve to bilo novo i na početku zapleteno. Kod savladavanja ovog sistema prodaje, imala sam na raspolaganju pomoć mentora i gospođe Biljane, koja me je uputila i u osnove vođenja knjiga, izradu izvještaja te planova. Ušla sam u problem računovodstva, tako da je za većinu teško i dosadno područje, za mene postalo veoma zanimljivo. Nakon povratka u Beograd, namjeravam upisati tečaj računovodstva i tako proširiti svoje znanje ovog područja. Smatram kako je to vrlo korisno znati i kako ću zbog toga imati bolju mogućnost zapošljavanja, kad potpuno savladam ovu vještinu.

Sudjelovala sam kod organiziranja turističkih putovanja  za  zimu i ljetnu sezonu 2018. u različite evropske destinacije i organizaciji ljetovanja za fizičke osobe i grupe na Azurnoj obali, skijanje u Austriji, Italiji i Sloveniji. Jednako tako sudjelovala sam i u prezentaciji i ponudi turističkih gradova, pripremala se za sva moguća pitanja. Proširila sam svoja znanja na područj  turizma. Rado putujem i sve vezano za destinacije jako mi je zanimljivo: od hrane, pića, kulturnih znamenitosti, zabave. Organizirala sam putovanja za francuske turiste u hotele na crnogorskom i hrvatskom primorju. Zanimljivo je kako pojedini turisti i grupe iz Francuske posjećuju uvijek iste primorske gradove u zemljama bivše SFRJ. Klijenti su ljudi srednje i starije dobi.

Tokom veljače, slušala sam predmet Strateško planiranje odnosa s javnošću. Moj tim je napravio strateški komunikacijski plan: analizu unutrašnjeg i vanjskog okruženja i implementaciju komunikacijskog plana te evaluaciju za turističku organizaciju Unitours. Temeljem mojih zapažanja analizirali smo poduzeće, uradili SWOT i PESTLE analizu, na osnovi kojih smo odredili strateške ciljeve i komunikacijske probleme. Mentoru se naš rad vrlo svidio, pa je odlučio promovirati agencijske usluge preko društvenih mreža.
Stjecanje znanja kroz proučavanje drugih kultura i življenje u sredini koja je različita, pozitivno utiče na moj osobni razvoj, obogaćuje me i širi vidike. Želim se osjećati kao građanin svijeta, slobodna, otvorena za sve novo i dobro, jednakopravna i vrednovana temeljem kvaliteta koje posjedujem.  

Poznavanje jezika osnova je puta stjecanja novih znanja  i razvoj međukulturnih i socijalnih kompetencija. Francuski učim od ranog djetinjstva i moj je omiljeni jezik. Zahvaljujući činjenici da dio moje rodbine živi u Parizu, imam priliku jezik usavršiti. Radom u agenciji i komunikacijom s klijentima, moj francuski se je popravio. Bolje poznavanje jezika doprinosi jačanju sigurnosti, samopouzdanja, te pripadnosti sredini. Studenti na Erasmus razmjeni imaju mogućnost besplatnog online tečaja jezika. Stjecajem okolnosti, u Parizu sam imala privatnu profesoricu jezika. Nakon završetka mobilnosti, proći ću online tečaj, da proširim i provjerim svoje znanje te se podsjetim se na boravak u gradu svjetlosti.

Kao student Erasmus razmjene, dobila sam stipendiju, koju sam koristila za putovanje po Francuskoj preko vikenda. Zahvaljujući ovoj praksi, upoznala sam malo bolje Francusku, njene ljude, kulturu i običaje. Studentska kartica ISIC omogućila mi je besplatno ili jeftinije, obilaske muzeja (Musee Grevin, Orsay),galerija i prijevoza.

Erasmus razmjena omogućila mi je i stjecanje novih znanja u drugačijoj sredini, upoznavanje nepoznatog,  stvaranje veza s ljudima, te otkrivanje novih spoznaja. Zahvalna sam na pruženoj prilici i mislim, kako sam je dobro iskoristila i nakon ovog iskustva, ojačala. Toplo bih je preporučila svim studentima Doba Fakulteta.'

 

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac