DOBA Znanja

Pratite naše novosti
Objavljeno v: Članaki

Pomnost na radnom mjestu

18. svibanj 2023.

U današnje vrijeme već svi govore o pomnosti. Što je to uopće pomnost, odnosno »mindfulness«?

Pogledajmo prvo što nije pomnost: Ne radi se o životu u idealiziranome svijetu, gdje mi negdje podalje lebdimo, te smo kontinuirano, čak i pomalo iritantno pozitivni. Ne radi se ni o »new age« metodi. To nije nešto što nam netko može dati ili učiniti. Ne radi se o tehnici opuštanja i relaksacije, iako i to može biti jedna od nuspojava. Ne radi se o treningu dubokoga disanja ili smanjivanju vaše oštrine ili fokusa – upravo suprotno. To nije nešto za što vam trebaju godine prakse prije nego što vidite pozitivne rezultate. Pozitivni rezultati se mogu vidjeti već nakon 8 tjedana.

Pomnost znači usmjeravanje pozornosti na poseban način: s ciljem, u sadašnjem trenutku, bez osuđivanja (dr. Jon Kabat-Zinn). Dr. Jon Kabat-Zinn je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Massachusetts u SAD-u razvio znanstveno-istraživački program na temelju pomnosti MBSR “Mindfulness-Based Stress Reduction”, koji je u inozemstvu već vrlo uvažen i u radim okruženjima. To je metoda mentalnog treninga, koju bismo mogli nazvati i fitness treningom mozga. Ona uključuje formalne i neformalne vježbe za fokus, razvijanje svijesti o sebi i ostalih kvaliteta (razumijevanje, empatija, intuicija ...). Ona dolazi od više od 2500 godina starih meditativnih praksi s Istoka. Pomnost je sposobnost svakog čovjeka i vještina koju možemo raznim tehnikama naučiti i razviti.

Što se događa kada trenirate pomnost?

Povećava se sposobnost pozornosti i fokusa. Kada naučite upravljati svojom pozornošću naučite upravljati i svojim mislima. Naučite se usredotočivati i održavati fokus tamo gdje to želite i onoliko vremena koliko želite. Drugim riječima, trenirate svoju prisutnost.

Opće zdravstveno stanje se poboljšava. Brojna znanstvena istraživanja su pokazala da pomnost pozitivno utječe na našu fiziologiju, psihologiju i radnu uspješnost. Na fiziološkoj razini su istraživači dokazali da trening pomnosti ojačava imunološki sustav, snižava krvni tlak i otkucaje srca. Osobe koje vježbaju pomnost bolje spavaju, te se osjećaju manje pod stresom.

Značajno se poboljšava rješavanje problema i druge kognitivne sposobnosti. Trening pomnosti povećava gustoću sivih stanica u našem moždanom korteksu, dijelu mozga koji razmišlja racionalno i koji rješava probleme. Radi tog se povećanja poboljšava kognitivna funkcija, što posljedično znači i bolje pamćenje, bolju koncentraciju, veću kognitivnu fleksibilnost i brže vrijeme reakcije. Također, istraživanja su pokazala da osobe koje prakticiraju pomnost izvještavaju o ukupnom poboljšanju kvalitete života.

Održivo povećanje organizacijske uspješnosti. Prednosti pomnosti su se pokazale i u organizacijama. Nakon samo 8 tjedana treninga od samo 15 do 20 minuta dnevno, istraživanja su dokazala značajan napredak u usredotočenosti, svijesti, pamćenju, uspješnosti i zadovoljstvu s radom. Sudionici su izvještavali i o smanjenju stresa i boljoj percepciji ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Između ostalog, utvrđene su i druge koristi, uključujući veću kreativnost i inovativnost, poboljšane odnose na radnom mjestu, manju odsutnost s posla i poboljšano etičko donošenje odluka.

Ojačana izvršna funkcija mozga čini nas boljim voditeljima. Redovito vježbanje pomnosti omogućuje nam da percipiramo sebe, svoje misli, osjećaje, emocije i druge ljude, te da svjesno i svjesnije odabiremo svoje reakcije, i da nas više ne vodi automatska reakcija »borba ili bijeg«. A poboljša se i naša izvršna funkcija u mozgu, nadzorni centar za naše misli, riječi i postupke. Dobro razvijena izvršna funkcija omogućuje nam da bolje vodimo sebe i druge, usredotočenošću i jasnošću prema zajedničkim ciljevima.

Na DOBA Fakultetu studentima u okviru Karijernog centra omogućujemo vježbanje pomnosti.

Mag. Mateja Lenarčič je magistrica ekonomskih znanosti s više od 20 godina iskustva u poslovnom svijetu, direktorica MEDIUS-a - Instituta za pomnost i medijaciju, međunarodno certificirana učiteljica MBSR i MBCL, specijalizantica transakcijske analize – savjetnica, trenerica i predavačica.

Mag. Mateja Lenarčič provodi obrazovanja, radionice, treninge, MBSR programe za organizacije i pojedince, radionice komunikacije, vođenja, i sl., te individualno savjetovanje za pojedince i voditelje. S DOBA Fakultetom surađuje pri provedbi obrazovanja na temu pomnosti, MBSR tehnika i komunikacije s problematičnim sugovornicima.

Pomaže razvijati vještine za suočavanje sa stresom, s izazovima, za poboljšanje psihofizičkog zdravlja i kvalitete života.

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac