DOBA Znanja

Pratite naše novosti
Objavljeno v: Članci

Značenje riječi vrednota: Zašto su vrednote ključne za uspjeh i zadovoljstvo

11. svibanj 2023.

Naše izabrane vrednote su nešto čemu priznajemo veću načelnu vrijednost, a sadržajima koji nastaju kao njihova posljedica u životu dajemo prednost. A također se radije družimo s ljudima koji s nama dijele iste vrednote. U radnim okruženjima bolje surađujemo sa suradnicima sa sličnim vrednotama i postižemo više ciljeve.

Kada poznajete svoje vrednote:

  • brže dolazite do svoga cilja,
  • radite u skladu sa svojim osobnim razvojem,
  • lakše donosite odluke i
  • sigurni ste u sebe jer u sebi vjerujete da radite točno ono u što vjerujete.

Vrednote su ono što nam daje smisao i smjernice u životu. To su temeljna uvjerenja o tome što je dobro i što nije, što je važno i što nije.
Naše vrednote oblikuju naše odluke, naše odnose i našu ličnost.Vrednote su od ključne važnosti za uspjeh i zadovoljstvo u životu.

  1. Vrednote oblikuju naše odluke:

Naše vrednote su ono što nam pomaže prilikom donošenja odluka. Kada se nađemo u teškim situacijama, naše vrednote pružit će nam smjernice što je dobro i što nije. Ako su naše vrednote jasne i dobro definirane, lakše možemo donositi odluke koje su u skladu s tim što je za nas važno.

  1. Vrednote utječu na naše odnose:

Naše vrednote utječu i na naše odnose s drugim ljudima. Ako imamo zajedničke vrednote s prijateljima, obitelji i suradnicima, lakše ćemo surađivati i razumjeti se. A ako su naše vrednote suprotne drugim ljudima, može doći do konflikata i nesuglasica.

  1. Vrednote su od ključne važnosti prilikom izbora karijere:

Naše vrednote mogu utjecati i na izbor naše karijere. Ako su naše vrednote usmjerene da pomažemo drugim ljudima, možemo izabrati karijeru koja će nam omogućiti da pomažemo drugima. A ako su naše vrednote usmjerene u stvaranje novca, vjerojatno ćemo izabrati karijeru koja će nam omogućiti veću zaradu.

  1. Vrednote su ključne za uspjeh i zadovoljstvo:

Vrednote su ključne za naše zadovoljstvo i uspjeh u životu. Kada živimo u skladu sa svojim vrednotama, imamo veće samopouzdanje, motiviraniji smo i produktivniji. A ako živimo suprotno svojim vrednotama, možemo se osjećati nesretno i nezadovoljno.

  1. Kako odrediti svoje vrednote:

Ako želite odrediti svoje vrednote, pitajte se na što trošite vaše vrijeme, vaš novac i vašu energiju. Pitajte se što bi napravili ako bi imali neograničeno vremena ili neograničeno novca, a što ako bi imali neograničenu energiju.  

Na kraju se zapitajte što bi vam to donijelo? I odgovor na to zadnje pitanje su vaše vrednote. Potrudite se da živite s njima jer samo tako ćete uistinu znati cijeniti sami sebe.


O predavačici

Zinka Kosec, predavačica na Dobi, ima 18 godina iskustava na području edukacije pojedinaca, zaposlenih i studenata.

Njena područja rada dotiču se organizacije i vodstva različitih projekata te održavanja edukacija, seminara, radionica i treninga. 

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac