DOBA Znanja

Pratite naše novosti

Utjecaj pozitivne psihologije na život, posao i upravljanje, … i što pri tome ima sreća?

25. listopad 2017.
Poduzeća, koja žele uspješno poslovati, pojedinci, koji žele kvalitetno živjeti i u životu uživati, sve više su svjesni značenja pozitivne psihologije. Stoga zanimanje za pozitivnu psihologiju u zadnjih 20 godina strelovito raste u poduzetništvu, javnoj upravi, školstvu, osobnom životu pojedinca, … dakle na onim područjima, gdje je moguće apliciranje saznanja iz pozitivne psihologije.

»Tajna sreće nije u tome da uvijek činimo ono što volimo, nego da volimo ono što činimo.» (Tolstoj)

Što je uopće pozitivna psihologija?

Radi se o posebnom dijelu psihologije, koji se bavi različitim konceptima, koji usrećuju pojedinca kao što je npr. optimizam, sreća, osobna rast, individualna snaga, psihičko blagostanje, mudrost, kreativnost te proučavanje onoga što omogućuje optimalno djelovanje čovjeka te na koji način dobri socijalni odnosi utječu na dobro psihičko stanje pojedinca.

Osim toga da se pozitivna psihologija bavi pozitivnim razmišljanjem i pozitivnim emocijama, prije svega pokušava i dokučiti, koji čimbenici omogućavaju svakom pojedincu i grupama uspješnost i napredovanje te da su uz to, naravno, sretni.

Što morate znati vi kako bi shvatili značenje pozitivne psihologije te si na taj način osigurali priliku za kvalitetniji život?

 

1. Započnimo sa srećom …
Često se pitamo, što je zapravo sretan život? Da li je to novac, moć, kuće, automobili? Cristopher Peterson, utemeljitelj pozitivne psihologije drži da ništa od toga. Uvjeren je da nas najviše usrećuju drugi ljudi. Novac je iznimno važan za sreću siromašnih ljudi, ali mnogo manje za one koji su novčano zbrinuti. U tom slučaju bitniji su ostali čimbenici kao što su sloboda, međusobni odnosi, zadovoljstvo, kvaliteta života i povjerenje.

2. Iznenađujućih 40% je u našim rukama
Sreća je djelomično genetika i sudbina, međutim ne u potpunosti. U 40% se na nju može utjecati. Za sreću se može i osposobiti, stoga vam predlažemo da  razmislite o pozitivnim stvarima u vašem životu, budite neovisni, hrabri, vedri, budite znatiželjni, neprestano učite, oduševite se, naučite se uvažavati, ali istovremeno budite dobronamjerni i suosjećajni. Uživajte u životu, kojeg živite.

3. I kako sve to iskoristiti u poslovnom svijetu…
Za poslovne ljude, menadžere zanimljiva je pozitivna psihologija na radnom mjestu, koja se bavi s otkrivanjem čimbenika, koji kako pojedincu tako i grupi, omogućavaju razvoj i optimalno djelovanje u poslovnom okruženju. Čovjek, koji je na poslu nesretan, ne može biti istinski sretan. Stoga je još i te kako bitno pozitivno ponašanje u  radnom okolišu.

Svjesni morate biti da su zadovoljni zaposlenici s visokim stupnjem osjećaja sreće bolji suradnici, imaju bolje socijalne odnose, međusobno si pomažu te na taj način povećavaju uspješnost poduzeću. I to se može naučiti. Dakle, pobrinite se za sreću vaših zaposlenika.

Na DOBA Fakultetu izvodimo predmet Pozitivna psihologija za suvremeno poslovanje. U njega se možete uključiti bes da upišete cjelokupne studije. Obratite se našim stručnjacima.

 

Preporučamo i:
•  Na slovenskom jeziku u 2012. godini izdana je knjiga SREĆA, velika knjiga o sreći, autora Lea Bormansa; u njoj možete pronaći mnogo preporuka.

Korišteni izvori:
•  L. Bormans (2010.); SREĆA, velika knjiga o sreći, Mladinska knjiga

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac