DOBA Znanja

Pratite naše novosti

Koji je studij pravi za mene?

19. siječanj 2018.
Kada ste dijete neprestano vas zapitkuju "Što želiš biti kada odrasteš?" I onda kažemo: vatrogasac, učitelj, frizerka, glazbenik, … Tada svi znamo odgovor na pitanje, naime kao djeca još ništa ne znamo o poslu, životu i karijeri, stoga odaberemo zanimanje koje volimo te smatramo da će biti zabavno.

I onda odrastemo …

Naime, odjednom se dogodi život, i prije negoli postanemo svjesni, bavimo se nečim drugim, što je možda blizu onome što smo željeli, ali ne baš sasvim onako kako smo zamišljali da ćemo to raditi.  

I sada ste ovdje, s 20, 30 ili 40 godina i opet imate mogućnost odabira, odabira nečega što volite.

Ovaj ste put svjesni da odgovor na pitanje Koji je studij pravi za mene zahtjeva veću zrelost i pažljiviji odgovor. Odabirom naime dolazi odgovornost, pa i posljedica.
Ključno je da pametno odaberete program studija, stoga vam nudimo nekoliko savjeta, kako bi odabir bio što lakši.

1. Počnite na kraju

Stephen R. Covey, autor sedam uspješnih ljudi, kaže S ciljem počnite u mislima, jasnom vizijom kamo želite ići te kako to provesti, tek tada možete svoj cilj ostvariti. Kao konačni cilj zamislite sebe na dan diplomiranja, s diplomom u ruci, zamislite sebe na radnom mjestu koje želite, što na tom mjestu radite? U kojem području radite? Tko su vaši suradnici? Što vas čini sretnim? Reducirajte svoj odabir tako da pripremite popis područja u kojima biste željeli raditi, ili radna mjesta na kojima se zamišljate.

2. Razmislite o onome što volite

Postoji stara izreka: »Odaberite posao koji ćete voljeti, i u životu nećete nikada morati raditi, ni jedan jedini dan.« Razmislite o svim stvarima koje volite, koji su vaši hobiji, iskustva i vaše želje. Uporabite taj plan za planiranje karijere. Na temelju toga odaberite stupanj programa i studijski program koji odgovara vašim strastima.

3. Važnost odabira

Moramo biti svjesni da sami preuzimamo odgovornost za to tko smo i tko želimo postati, bez obzira na to što nam je bilo poklonjeno prilikom rođenja – kojoj etničkoj skupini pripadamo, koliko smo inteligentni, kojem socijalno-ekonomskom statusu pripadamo. Odabir je vaš.
Nemojte dozvoliti da vanjski utjecaji, kao što su mišljenja drugih ljudi, informacije iz medija, informacije o tomu u kojim su granama najbolje plaće, … utječu na vašu odluku.

4. Dobro proučite sve mogućnosti i budite drugačiji

Opskrbite se informacijama i činjenicama, prije negoli se odlučite za višu naobrazbu. Razgovarajte s ljudima koji su studirali, interesirajte se za njihova iskustva, zadovoljstvo, potražite i savjete savjetodavaca za studij.
Učinite sve kako biste u potpunosti razumjeli studijski program koji vas zanima, način studija, pregledajte predmete, proučite različite fakultete i na kraju odberite najbolju mogućnost.
Nemojte obraćati pažnju na tradicionalne savjete o tomu kakve su mogućnosti zaposlenja, ne obazirite se na gospodarske promjene, naime prilika se može ukazati bez obzira na sve. Prije nekoliko godina zanimanja kao što je marketinški agent internetskog prostora ili savjetodavac za društvene medije uopće nisu postojala.

5. Razmislite o svom trenutačnom položaju

Dok pronalaženje sreće može biti dobra stvar, pri odlučivanju o tomu koji je stupanj naobrazbe i koji je studijski program pravi za vas, smisleno se usredotočiti i na to imate li već neki položeni ispit iz proteklog pohađanja studija na fakultetu ili višoj školi. Ispiti vam se mogu na novom smjeru priznati, odnosno možda nastavite na već započetom smjeru, tamo gdje ste završili.

 

Korišteni izvori:

  • elektronički izvor: http://www.franklin.edu/blog/which-college-degree-program-is-right-for-me-get-help-here/ (17. 1. 2018.)  

 

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac