DOBA Znanja

Pratite naše novosti

Kako postati uspješan online student

03. lipanj 2023.

Koliko puta dnevno provjerite svoj telefon? 10 puta? 50 puta? 100 puta? Uslijed bezbroj smetnji i obavijesti koje se neprestano pojavljuju, razvijanje samokontrole od ključnog je značenja za održavanje usredotočenosti na rad i na studij.

Prilikom upisa na fakultet postat ćete online student, što znači da ćete većinu studijskog procesa provoditi od kuće. Pri tome je važno učinkovito i odgovorno upravljanje vremenom. Postoji nekoliko pristupa koje možete primijeniti da biste na najbolji mogući način iskoristili svoj dan.

U nastavku ćete pronaći sedam strategija za upravljanje vremenom u online učenju, koje će vam pomoći povećati produktivnost.

Imajte jasno određeni cilj

Za uspješan studij je ključna motivacija. Što ste svjesniji razloga i ciljeva svog studija, to ćete bolje iskoristiti stečeno znanje. Pokušajte pronaći citat ili sliku koja će vas uvijek iznova podsjetiti na vaš cilj, te je postavite na vidno mjesto u svom studijskome okruženju.

Pripremite si strukturiran raspored

Online studij vam omogućuje visoku prilagodljivosti, što doduše može predstavljati i izazov. Pripremite mjesečni raspored koji se prilagođava trajanju pojedinog predmeta. Odredite dane za čitanje literature, timske sastanke, pripremu zadataka, sudjelovanje na webinarima uživo i pripremu na online test. Važno je da u raspored zabilježite i rokove za predaju zadataka.

Predvidite barem 15-20 sati radna tjedno – neki predmeti zahtijevaju manje, a neki više. Pokušajte rasporediti aktivnosti da ne budete preopterećeni, te se pobrinite da između različitih aktivnosti ostavite dovoljno vremena za odmore.

Razdoblja usredotočenosti

Za održavanje visoke produktivnosti preporučljivo je odrediti razdoblja usredotočenosti. Istraživanja pokazuju da prebacivanje između zadataka može uzrokovati upadanje produktivnosti do 40 %. Zbog toga preporučujemo primjenu načina 'Ne smetaj' na vašem mobilnom telefonu i blokiranje ometajućih internetskih stranica u pregledniku, kako biste izbjegli iskušenja tijekom studija. Od ključnog je značenja i određivanje realnih razdoblja u kojima se možete u potpunosti posvetite svome radu. Primjerice, možete si postaviti cilj da si nakon svaka tri sata učenja priuštite jednu epizodu svoje najomiljenije serije na Netflixu. Ali budite pozorni i da ne postavljate prestroga pravila, naime u tom ćete slučaju najvjerojatnije svoja obećanja prekršiti.

Potražite mirno mjesto za studij

Bez obzira na to radi li se o kavani, lokalnoj knjižnici, domaćem uredu ili stolu u kuhinji, važno je da imate određeni prostor za studij u kojem se osjećate udobno i imate ograničene smetnje i pouzdanu internetsku vezu. Unatoč tome da se studiranje u krevetu ili na kauču može činiti privlačnim, studiranje se ubrzo može pretvoriti u san. Odaberite mjesto za učenje, te si odvojite vrijeme da uvijek studirate na istom mjestu. S vremenom ćete se naviknuti na tu okolinu, te ćete imati manje novih podražaja s kojima bi se vaš mozak morao hvatati u koštac.

Pripremite si bilježnicu ili blok za studiranje predmeta

Možda vam se pisanje bilješki rukom čini staromodno, osobito kao online studentu, no samo zato što možete tipkati brže nego što možete pisati, ne znači i da je to najbolji odabir. Gradivo koje napišete svojom rukom lakše ćete zapamtiti, naime na taj način usput sažimate suštinu, umjesto da natipkate 100 riječi na minutu i da ništa ne zapamtite. Pisanje bilješki rukom pruža i dodatnu korist, ono naime smanjuje opterećenje oči, koje je posljedica dugotrajne izloženosti svjetlima zaslona.

Budite društveni

Online student nije nužno i usamljeni student. Kako biste izbjegli izolaciju, pokušajte sudjelovati u internetskim skupinama i u raspravama s drugim studentima koji polažu isti predmet ili program kao vi. Nastojite svjesno planirati aktivnosti i druženja s prijateljima tijekom tjedna. Druženje će pomoći vašem mozgu da oblikuje nove ideje i snizi razinu stresa.

Brinite o sebi i nagradite se

San je iznimno važan za vaše pamćenje i održavanje koncentracije. Većini ljudi treba od 7 do 9 sati sna dnevno. Rezervirajte si vrijeme i za tjelovježbu, a ne samo za vježbanje mozga. Vježbanje pomaže iskristalizirati misli, održavati usredotočenost tijekom učenja i potrošiti nešto nagomilane energije koja se stvara uslijed sjedenja za stolom.

Ulaz u visokoškolsko obrazovanje je veliki podvig, zbog toga se ne zaboravite povremeno nagraditi. Osjećaj zadovoljstva je važan motivacijski čimbenik, stoga si priuštite vrijeme za opuštanje, susrete s prijateljima, gledanje predstave ili posebnu večeru kao nagradu za postignuća koja postižete tijekom studija.


Upotrijebljeni izvori:

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac