DOBA Znanja

Pratite naše novosti

Kako dobiti podršku poslodavca za studij koji vas zanima

20. kolovoz 2018.
Kako uvjeriti direktora da je uključenje u studij pravi korak za vas i vašu organizaciju? Bez obzira na to koliko ste ambiciozni, za uspješan će vam završetak programa trebati i podrška vašega poduzeća.

Prije razgovora sa svojim poslodavcem morate biti dobro pripremljeni. Bez planiranja strategije o tome na koji način ćete to izvesti kako bi bilo što više mogućnosti za uspjeh, neće ići.

Prvi uvjet je dobro poznavati sebe

 1. Jasno definirajte svoje razloge i ciljeve zbog čega biste počeli sa studijem, naime studiranje uz posao neće uvijek biti lak zalogaj.
 2. Predložite svome voditelju jasan plan s rokovima ispunjavanja vaših obveza. Prva briga vašeg poslodavca bit će odsustvo s radnog mjesta, do čega pak zbog studiranje neće često dolaziti, što morate svome voditelju dobro objasniti, naime online studiranje omogućava dovoljno fleksibilnost da možete studirati bilo gdje. Naši studenti većinom studiraju navečer i tijekom vikenda. Naravno, poslodavcu treba objasniti da ćete ponekad trebati njegovu podršku u smislu ponekog sata odsustva s posla, ukoliko to budete trebali.
 3. Budite spremni na posebne uvjete koje vam poslodavac može postaviti, od sporazuma o povratu školarine u slučaju da napustite organizaciju, do dugoročne predanosti poslodavcu. Budite pozorni da ulovite »pravi trenutak« koji će vrlo vjerojatno utjecati na razinu podrške koju ćete dobiti.

Dobro odredite svoje razloge i ciljeve za studij, te »smirite« poslodavca da studij neće predstavljati vaše odsustvo s posla.

Dobro upoznajte organizaciju u kojoj radite

 1. Istražite politiku svoje organizacije prema financiranju studija zaposlenicima.
 2. Definirajte ključne prednosti onoga što će vaša organizacija imati od toga što će vam financirati studij.
 3. Umrežite se s drugima koji su studirali u podobnim programima ili čak na DOBA Fakultetu, tako u vašoj organizaciji kao i izvan nje, ali budite pozorni da ljudi budu iz podobnog sektora kao što je vaš. Pitajte ih o tome što su dobili iskustvom studija, kako su dobili sredstva i drugu podršku u svojoj organizaciji.
 4. Naravno, za pomoć možete kontaktirati i nas te provjeriti je li tko iz vašeg poduzeća naš student, odnosno diplomant, te vam može savjetovati. Važno je da su vam ti podaci na dohvat ruke prije sastanka s voditeljem, kako biste mogli ojačati svoj pregovarački položaj.

Istražite politiku organizacije prema financiranju studija i pokušajte pronaći ljude koji su već studirali te vam mogu pomoći korisnim informacijama.

Program za koji ste se odlučili morate dobro poznavati

 1. Tijekom razgovora s vašim poslodavcem isti može postaviti pitanja o sadržaju, strukturi programa, načinu provođenja programa itd. Morate se pripremiti, kako biste znali odgovoriti na sva pitanja.
 2. Pregledajte internetsku stranicu, gdje ćete pronaći mnogo informacija o fakultetu i programima, a još ćete više saznati terminima za informiranje i savjetovanje. Isplati se razmisliti i o trajanju programa, ciljanoj skupini kojoj je program namijenjen, troškovima programa, sadržaju programa, načinu studiranja i Alumni mreži.
 3. Dobro morate poznavati i sam program u koji se upisujete. Ne zaboravite spomenuti dvije međunarodne akreditacije, koje je naš fakultet kao jedina ustanova u jugoistočnoj Europi dobio za kvalitetu online studija, kao dodatnu informaciju o našim prednostima.
 4. Tim DOBA Fakulteta vam je spreman pomoći provesti proces. U prošlosti su direktorica studijskih programa i dekan DOBA Fakulteta neposredno razgovarali s poduzećima, kako bi objasnili vrijednost koju poslodavci mogu očekivati od sponzoriranja programa svojim zaposlenicima. Samo zamolite za pomoć.

Podrobno se informirajte o programu, pregledajte našu internetsku stranicu, zajedno sa svim prednostima, te nas kontaktirajte za pomoć, ukoliko budete ocijenili da vam je ona potrebna.

Važno je da znate istaknuti koristi za vaše poduzeće

Važno je da istaknete brojne prilike kako ćete znanja i kompetencije iz studija moći primijeniti u svom poslu, te tako doprinijeti većoj uspješnosti svoje organizacije. Možete spomenuti nova znanja i vještine te nove načine rješavanja problema, sposobnost preuzimanja novih projekata u svojoj organizaciji, vještine iz područja vođenja ljudi, nove kontakte koje ćete uspostaviti tijekom studija, …

Na DOBA Fakultetu ćete tijekom svakog predmeta steći praktična, aktualna i korisna znanja uz pomoć primjera iz prakse, koje ćete moći primijeniti u svom poslu, kontinuirano svaki dan. Također, same primjere na kojima ćete raditi moći ćete uzeti iz svog radnog okruženja, te će tako vaše poduzeće tijekom vašeg studija dobiti besplatne savjete iz individualnih i timskih zadataka tijekom studija. I završni zadatak se može temeljiti na projektu, odnosno  izazovu koji želite riješiti u svojem poduzeću.

Kako u kraćim zadacima tijekom predmeta tako i u završnom stručnom radu moći ćete neprestano predlagati poboljšanja u svojoj organizaciji.

Kontrolna pitanja za kraj

 • Znate li s kime ćete razgovarati? Jeste li razmislili o različitim mogućnostima reakcija poslodavca?
 • Jeste li saznali za službenu politiku svoje organizacije glede financiranja studija ili programa?
 • Jeste li se povezali s drugima u svojoj organizaciji, koji studiraju ili su diplomanti usporedivih programa?
 • Jeste li se odlučili za najbolje vrijeme da načinite prvi korak kod poslodavca?
 • Znate li sve o prednostima koje će ovaj program donijeti vašem poslodavcu?
 • Poznajete li svoj pregovarački položaj i kompromise koje ste spremni prihvatiti?
 • Imam li spreman plan b i c, ukoliko odgovor bude 'ne'?

Budite ustrajni, te budite svjesni da je kvalitetna i obrazovana radna snaga od ključnog značenja za dugoročni uspjeh vaše organizacije. Stoga je vaš zadatak da uskladite svoje ciljeve s ciljevima svoje organizacije. Ocijenite prednosti te uvjerite svog poslodavca kako je dragocjen partner za vaš studij i diplomu.

Zašto odabrati studij na DOBA Fakultetu

Većina studenata kao najveću konkurentnu prednost DOBA Fakulteta ocjenjuje online studij i njegovu primjernost za sve koji studiraju uz posao; praktičnost znanja na našem fakultetu s praćenjem najsuvremenijih trendova i praktične predavače te cjelokupnu podršku studentima koju nudimo tijekom studija.

Za naš se fakultet odlučuju studenti koji žele poboljšati svoje mogućnosti za zaposlenje, napredovati u karijeri te svi koji žele osobni razvoj. 64 % naših studenata nakon diplome napreduje, prima višu plaću ili promijeni posao (ovo zadnje bolje da poslodavcu ne spominjete :-) ).

 

Izvori:

 • Internetski izvor: (dostup 16. 7. 2018.)
 • Internetski izvor: (dostup 7. 7. 2018.)
 • Internetski izvor: (dostup 15. 6. 2018.)

 

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac