DOBA Znanja

Pratite naše novosti

Dekan DOBA Fakulteta: Kako ostati na pravoj strani

30. studeni 2020.
Naravno, pri tome ne mislimo prilagođavanje osobnih ili političkih stavova. Zanima nas što u trenutačnoj uistinu neugodnoj i teškoj situaciji možemo naučiti za budućnost te kakva bi mogla biti taktika koje bismo se mogli poslužiti sada i ovdje.

Prvo se podsjetimo kako se već skoro cijelo desetljeće govori da će doći do promjena te da će one biti velike. Priznajmo da smo u sebi voljeli pomisliti kako se to uistinu može dogoditi, ali da »prijetnje« o tome da će digitalizacija, automatizacija i umjetna inteligencija sasvim promijeniti društvo i naš način života, vrijede prije svega za prvu frontu – za zanimanja u kojima se do sada najviše potvrđivala informacijska tehnologija. Ta će se zanimanja morati prilagoditi te će se pritom najvjerojatnije pobrinuti da za nas prijelaz bude mekši. Dakle, još nema razloga za to da nešto poduzmemo.

Takva je očekivanja jednim (odnosno dvjema) udarcem odnio COVID-19. Odjednom je ugrožen značajan dio stanovnika, a nitko ne zna kakve će biti posljedice zatvaranja za gospodarstvo. Vladina vreća naravno ima dno te stoga proračunska pomoć neće moći trajati vječno. Kada se situacija za gospodarstvo bude počela poboljšavati te tržišta budu ponovno oživjela, susrest ćemo se prije svega s novim pobjednicima. Kao što možemo pročitati i u zapisima učitelja DOBA Fakulteta, možemo ih potražiti među onima koji vrijeme krize iskorištavaju za prilagođavanje i za pripreme na budućnost. 

Dakle, znali smo da će se zahtjev za prilagođavanjem pojaviti, ali pak nismo znali da će se pojaviti odjednom i toliko silno. Moramo biti svjesni da to ne vrijedi samo za vodstva poduzeća, već se to itekako tiče pojedinca. To je zahtjev koji moramo razumjeti te ga ostvariti ukoliko i ubuduće želimo očuvati naš stil života i ekonomsku sigurnost – moramo dakle pokušati razumjeti trendove prilagođavanja i poduzeti mjere – kako mogu dodatno poboljšati svoje znanje u struci, koje kompetencije će sutra biti potrebne, kako još mogu podići razinu svog digitalnog znanja?

Uvjeren sam da vi studenti i mi učitelji našeg fakulteta, koji prednjači u online studiju, bolje razumijemo i lakše prihvaćamo činjenicu da je digitalizacija u naše poslovanje i u naše živote ušla kroz velika vrata te da će i ubuduće biti itekako prisutna u našem poslovanju, i prije svega u komuniciranju. To će biti jednostavnije i brže, te će prije svega značajno utjecati na troškove poslovanja – na primjer na troškove poslovnih putovanja. Također, i djelatnosti obrazovanja i osposobljavanja se nikada više neće vratiti na prošlu klasičnu razinu, već gotovo neće postojati struka koja neće biti prisiljena klasično obrazovanje kombinirati barem s online obrazovanjem.

Pokušajmo ući još više u sebe. Za mnoge zatvaranje gospodarstva koje traje u nedogled te prije svega zaustavljanje društvenog života veoma negativno utječe na psihičko raspoloženje. Odjednom su odrezani i ukinuti svi oblici druženja, dobivanje informacija od kruga prijatelja te dijeljenje oduševljenja povodom velikih priredbi. To je bolno posebno za one koji svoje baterije gotovo neprestano pune u kontaktu i u društvu, kulturom i drugim priredbama.

Ali, i s tog stajališta postoji mogućnost za prilagođavanje sadašnjoj situaciji. Time ne mislim samo na najjače ljude koji nam poručuju da im osama na neki način čak i koristi, oni naime uz svu dinamiku na koju smo navikli, zapravo nisu uspjeli doći do sebe i do svojih bližnjih. Mislim dakle na širu populaciju koja ne zna izaći iz začaranog kruga osame. Ali, sada imamu priliku da barem malo popunimo prazninu u kojoj je knjiga svoje mjesto morala odstupiti mnogo bržim (pa i površnim) oblicima spoznaja. Da je tako, ne govore samo činjenice kako mlađe generacije sve manje čitaju, već i to koliko su prostora u medijima novog doba dobile razne teorije zavjere. Osjećaj da smo sasvim sami može značajno smanjiti druženje s priznatim autorima, kojih su (vjerojatno i domaće još ne u cijelosti pročitane) pune knjižne police. Kroz njih je moguće naučiti kako su se ljudi i njihove sudbine suočavale s teškim trenucima i položajima u životu. Prijatelj iz knjige je s vama osobniji te njegovo mišljenje zasigurno ne vrijedi manje od onog od bezbroj «prijatelja« na Facebooku i instant utjecajnih osoba. A prije svega nam može pokazati kako je čovjek do sada i na kraju uvijek našao put u dobro. A upravo će to biti jedan od ključnih uvjeta da budemo znali naprijed, pa i onda kada najgore bude iza nas. 

Informativni dani i savjetovanja
Informativni dani i savjetovanja
Deli
Deli
100% online studij
100% online studij
Popuni obrazac
Popuni obrazac